Armonjärjestys.

16.11.2017

David Holla(t)z (1704 - 1771), saksalainen pappi, julkaisi kirjan Armonjärjestys (Gnadenordnung) vuonna 1742. Kirjan koko nimi kuuluu näin: Evankeelinen armonjärjestys, kuinka sielu oman vanhurskauden ja hurskauden alta tulee kuljetetuksi tietoisuuteen omasta syntisestä kurjuudestaan, mutta sieltä johdatetuksi Jeesuksen haavojen koloihin, ja sellaisena uskon kautta syntien anteeksiantamukseen ja hurskaaseen elämään.

Tämä kirja käännettiin sekä suomeksi että ruotsiksi, se oli Laestadiukselle ja hänen kuulijakunnalleen tuttu. Suomeksi sen voi lukea täältä.

Laestadiuksella oli tapana käyttää kuulijoille tuttuja termejä, heille tutuista kirjoista hän otti aiheita, kuten John Bunyanin Kristityn vaelluksesta, tai toisteli kirjojen nimiä, kuten tätä Hollazin Armonjärjestystä tai Thomas Wilcoxin Hunajanpisaraa.

Armonjärjestys tai armon järjestys esiintyy Laestadiuksen saarnoissa liki 80 kertaa, monipuolisesti selitettynä, esim näin, nettipostilla, saarna 128: Lutheruksen opin jälkeen, jossa me olemme ylöskasvatetut, pitäis ihmisen tuleman kristityksi seuraavaisella tavalla: ensiksi totinen katumus, eli suru ja murhe synnin ylitse, josta myös elämän parannus alkaa; toiseksi elävä usko Kristuksen päälle; kolmanneksi kristillinen rakkaus ja hyvät työt, jotka vuotavat uskosta. Tämä on nyt yksi lyhykäinen armon järjestys, joka ei ole otettu ilmasta, eikä luonnollinen järki ole sitä ulos ajatellut, vaan se armonjärjestys on juuri Pyhästä Raamatusta otettu ja sen päälle perustettu. Ja niin vahvistaa myös kristittyin oma koettelemus, että niin on Pyhä Henki heitä kurittanut, nuhdellut ja ylöskasvattanut ja ihmiseksi saattanut.

Sana armonjärjestys jäi niin Ruotsissa kuin meilläkin pelkkään uskonnolliseen kielenkäyttöön. Toisin oli Saksassa, jossa julkaistiin armonjärjestys 1935, se antoi Führerille eli valtakunnankanslerille yksinomaisen ja täyden armahdusoikeuden. Sotavoimia, Wehrmachtia varten julkaistiin oma opas, sekin nimeltään armonjärjestys. Oikeusoppineet olivat pohtineet asiaa pitkään, pohjalla oli jumalainen armahdusoikeus, joka ilmentää hallitsijan jumalaista valtaa ja olemusta, vanha perinne joka näkyy muissakin maissa, esim Suomessa armahdusoikeus on presidentillä.

Avautuisiko sanan armonjärjestys sisältö lisää tätä kautta? Sana järjestys tulee usein tulkittua kronologiseksi järjestykseksi, mutta onko se tässä tapauksessa myös lakitermi, esiintyyhän sana järjestys esim kirkkolakiin kuuluvassa kirkkojärjestyksessä. Onko kyse armahdusmenettelystä, siitä miten anotaan ja saadaan taivaalliselta kuninkaalta armoa?

Saksassa Führer oli ja meni, mutta sana armonjärjestys jäi lakikieleen pysyvästi. Saksan alueilla on omat erilliset armonjärjestyksensä, löytyy esim Hessenin armonjärjestys tai Berliinin armonjärjestys, sana armon tie on myös samaisessa maallisessa käytössä. Armonjärjestyksissä säädetään miten anotaan armoa, keneltä anotaan ja miten sitä voidaan myöntää.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita